Целта ни е до 2030 г. да намалим емисиите с 80% от нивата, които са били през 2022 г. Това включва над 30 мерки на стойност над 800 млн. евро, които да бъдат анализирани в следващите години и ще изисква много работа от страна на администрацията, бизнеса и на образователните институции.

Toва заяви кметът на София Васил Терзиев на брифинг при подписването на Договор за климатична неутралност на София. Договорът е основен документ, който показва ангажимента на Столична община по отношение на постигането на целите за устойчивост и иновации в областта на управлението на климата.

Той посочи, че най-големият фокус за Столична община ще бъдат секторите, които допринасят най-много за емисиите като например транспортния сектор. Освен това ще се положат усилия за модернизация на транспортния парк и ще се създадат условия, които да доведат 80% от пътуванията в града до 2035 г. да се осъществяват през градския транспорт, надява се Терзиев. Друг фокус е строителният сектор за намаляване на емисиите в него. Третият фокус е подобрение в системата на отпадъците, свързани с тяхната преработка. Трябва да се гледа на отпадъка не като на такъв, а като на суровина, каза още Васил Терзиев.

"София ще бъде един хубав, зелен град с високо качество на живот и да даде своя важен принос в борбата с климатичните промени", категоричен бе Терзиев. Той е на мнение, че ще има не само добри зелени политики, но и добър икономически ефект върху гражданите и бизнеса.

Васил Терзиев автоматизира боклука на София с нови договори

Васил Терзиев автоматизира боклука на София с нови договори

Той обеща и 10 000 контейнера за разделно събиране от следващата година