Кметът на София Васил Терзиев обяви, че целта на Столична община е до края на октомври месец да бъдат пуснати новите обществени поръчки за договорите за отпадъка на столицата и София да посрещне 2025 г. с доста повече контрол и автоматизация на завода за боклук в София. С новите договори ще се качи още повече нивото на цялата система на завода за отпадъци. Има много подобрение, значение и всичко това ще намери реализация в новите договори за сметоизвозването, похвали се Терзиев на брифинг пред журналисти преди да провери поточна линия за преработка на пластмасови отпадъци в Столичното предприятие за преработка на отпадъци (СПТО).

По думите му на фона на всички подобрения в завода за боклук в София, в момента са възстановени поточните линии за преработка на пластмасови отпадъци и започват да се случват някои неща, които не работеха като по-ефективно рециклиране. С подобренията направени във веригата, проблем със сметоизвозването не трябва да има, освен ако няма активен саботаж на определени участници в процеса, предупреди Терзиев. Той е убеден, че преди да започнат политическите разговори по време на предизборната кампания, то проблемът с новите договори за боклука на София трябва да бъдат решени и да не се говори по време на кампанията за боклук, а за полезна суровина, която да бъде използвана.

Терзиев обеща и 10 000 контейнера за разделно събиране от следващата година.

Терзиев напомни още, че заводът за боклук на София е било едно от първите места, посетено лично от него след местните избори в края на миналата година. "Изговориха се твърдения, че заводът работни прекрасно, че няма никакви проблеми и София няма предизвикателства с боклука и ние си измисляме. Проблеми обаче се оказа, че има и споделяхме за проблемите в завода и сметоизвозването, какво виждаме и какво смятаме да направим. Когато споделихме, че обмисляме да свалим депонирането под 10% до края на 2024 г. бяхме обвинени в лъжа, че няма как да стане. Това като много други неща, които сме обещавали, стана реалност", похвали се Терзиев.

Той напомни, че преди години е имало обществена поръчка за 40% преработка на RDF отпадък, но не е реализирана. В момента се подписват договори за цялото количество RDF отпадък на цена 22 млн. лв. Много е засилен контролът на завода както преди влизане, така и на излизане. Многократно са наложените по-високи глоби на сметоизвозващите фирми в порядъка на 8-9 пъти, подчерта Терзиев.

Васил Терзиев се качи на планина от 100 000 кубика боклук и пита: Видяхте ли?

Васил Терзиев се качи на планина от 100 000 кубика боклук и пита: Видяхте ли?

Само отсметището на територията на район "Подуяне" общината губи на 2 млн. лв

240 са незаконните сметища на територията на Столична община и като количество боклук са 4 пъти повече, отколкото депото във "Враждебна" - една планина от отпадъци. Най-важното нещо за подобен тип проблеми е да се спре натрупването на боклук и да се създадат предпоставки фирмите да работят правилно, отбеляза кметът на София.

Първата цел е да се спре изхвърлянето на отпадъци в сметищата. Това ще е много дългогодишен и много скъп процес, посочи Терзиев. Иначе в момента Столична община проверява къде какво има като незаконни сметища и целта е да се спре запълването на незаконните сметища чрез следене, контрол и впоследствие отстраняване на причините за незаконните сметища.

Директорът на СПТО Николай Савов добави, че приходите от рециклируеми материали за миналата година са 26 000 лв. Приходите от рециклируеми материали през настоящата година за периода 15.07-01.09.2024 г. са в размер на 367 172 лв.

Проф. Ивайло Ганев, представител на екипа от Техническия университет-София, извършил обследването на СПТО, посочи, че като конструкция заводът е сложен. Обследвани са над 200 съоръжения, които се състоят основно от елементи от машиностроенето, но всички те работят по различни технологични процеси. Общото впечатление е, че заводът е пуснат в експлоатация преди 10 години, не са правени ремонтни дейности, не е извършвана модернизация и е бил планиран за тонаж на отпадък, акцентира проф. Ганев.

"Състоянието на завода е грубо казано трагично и това намалява възможността за производство на RDF отпадъци. Реконструкцията на завода и модернизацията му следва да изпълнят повишаване на RDF отпадъци, което да намали депонирания отпадък. Изключително тежко е състоянието на системата за вентилацията и прахоотделянето. Тук проблемът е изключително тежък", отбеляза проф. Ивайло Ганев.

Според него трябва да се направи нова система за отделяне на фините прахови частици, а системата за автоматизация би следвало да се осъвремени доста и включване на доста съвременни модернизации.