В сряда късно вечерта в София тестваха реагиране при извънредна ситуация, съобщиха от пресцентъра на МВР.  Целта бе да се провери готовността на органите за управление и силите за реагиране на национално и териториално ниво.

В тренировъчните действия участваха около 200 представители на Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната, Министерството на здравеопазването, Прокуратурата на Република България, ДАНС, НСО, Столичната община и БЧК.

Сценарият предвиждаше прогресивно усложняване на оперативната обстановка и възникване на няколко последователни кризисни ситуации, в резултат на което ангажираните ведомства изпълниха задачи на няколко точки в София. Бяха проиграни различни елементи от плановете по установяване, неутрализиране и задържане на въоръжена група, както и оказване на медицинска помощ на пострадали хора. Тренировката провери в реално време нивото на координация и възможностите на реагиращите структури за обмен на информация и вземане на бързи и адекватни решения.

В рамките на учението бяха оповестени представителите в Националния оперативен щаб, които се събраха на съвещание, ръководено от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

Последното подобно пълномащабно учение е правено през 2016 година.

Вътрешният министър Калин Стоянов обясни, че на територията на столицата се извършват две учения, като едното е антитерористично учение на МВР със заповед на премиера Николай Денков.

Снимка 652570

Източник: БГНЕС

От вътрешното министерство предупредиха преди учението, че са възможни известни затруднения в придвижването в района около храм-паметника "Св. Александър Невски", около Софийския университет "Свети Климент Охридстки" и по улица "Цар Шишман", както и да има придвижване на специализирана техника.