Системата за ранно предупреждение при извънредни ситуации и бедствия BG-ALERT предстои да бъде тествана днес и в областите Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково.

Тестовете ще бъдат проведени между 12.00 и 12.30 ч. под формата на съобщение, съдържащо текст на български и английски език.

Получаването на съобщението на мобилното устройство се очаква да бъде еднократно и съпроводено от специфичен звук и вибрация, дори при активиран тих (безшумен) режим.

Тестовете имат за цел да се провери функционирането на системата, както и населението да придобие представа за начина, по който изглеждат тези съобщения в мобилните устройства.

Предвижда се на 29 ноември да се проведе национален тест в цялата страна. При всеки тест в продължение на половин час от 12,00 до 12,30 ч. ще бъде излъчвано съобщение, съдържащо текст на български и английски език.

Тестват BG-ALERT в Благоевград, Кюстендил, Перник, София и Софийска област

Тестват BG-ALERT в Благоевград, Кюстендил, Перник, София и Софийска област

Имат за цел да се провери функционирането на системата

Припомняме, че грешка на служител доведе до масова паника на 1 ноември, когато непредвидено множество граждани получиха неочаквани съобщения, придружени със силен звуков сигнал.