От днес пускат тежкотоварния трафик през прохода "Петрохан".

Промяната е въведена заради спиране на движението за всички моторни превозни средства по отсечката Мездра - Лютидол за доизграждането на скоростното трасе до Ботевград.

Камионите над 20 тона ще бъдат пренасочвани, като в посока София те ще минават през прохода "Петрохан", а в посока Видин - през Долни Дъбник и Златна Панега.

Преминаване на тирове през прохода няма да бъде разрешено единствено в часовете с пиково натоварване и през почивните дни.

Протест срещу тировете през прохода "Петрохан"

Протест срещу тировете през прохода "Петрохан"

Очаква се обаче реорганизацията на движението да влезе в сила от понеделник

От Агенция "Пътната инфраструктура" уточниха, че въведената организация е за 30 дни, в които ще продължи анализът на трафика.

Живеещите в Северозападна България обаче са недоволни от реорганизацията на движението. Те се опасяват, че пътят през прохода е проектиран единствено за леки автомобили и камионите ще го увредят.

Кметовете на близките населени места смятат, че тежкотоварният трафик ще забави движението за много хора от тази част на страната, както и от Сърбия и Румъния, които през лятото пътуват за почивки на море в Гърция и България именно през "Петрохан".

Очаква се и днес да се проведе протест в района. Местните заплашват, че ще блокират движението. На 14 и 17 юни също имаше протести.

АПИ още не е решила за обходен маршрут заради ремонта между Мездра и Лютидол

АПИ още не е решила за обходен маршрут заради ремонта между Мездра и Лютидол

Тази вечер се очаква протест на шосето Берковица - София срещу пускането на тирове през прохода