90 % от необновеният жилищен фонд в България е с най-лоши енергийни характеристики. Това съобщи на дискусия за зеления преход Тодор Андонов от Изпълнителното бюро на Камарата на строителите в България.

Той обясни, че само 7% от площта на обитаваните жилищни сгради в страната са енергийно ефективни, като в това число влизат построените след 2010 г., и тези които са вече обновени.

Освен това припомни, че на сградите в ЕС се падат 40 % от употребената енергия и 36 % от произведените въглеродни емисии.

Според него, за да се постигне предложената от Европейската комисия цел за намаляване на емисиите с най-малко 55% до 2030 г., ЕС трябва да намали парниковите газове от сградите с 60%, изразходването на енергия с 14% и разходът за отопление и охлаждане с 18%.

Законови промени улесняват достъпа до средства за енергийно обновяване на блокове

Законови промени улесняват достъпа до средства за енергийно обновяване на блокове

768 жилища са обновени по програмата за енергийна ефективност през 2022 г.

Един от големите проблеми за строителите при прилагането на мерките за енергийна ефективност е тяхната кампанийност, каза той. Обявява се програма за саниране, мобилизират се инженери, бригади, ръководители на обекти, производители, доставчици на материали и т.н., изпълняват се дейностите и следва затишие от няколко години. През това време бригадите се разпускат, други заминават за чужбина, трети се преквалифицират, инженерите - по същия начин. Това категорично трябва да се промени - няма как да се постигнат качествени и устойчиви резултати, ако няма предвидимост, категоричен беше Андонов.

Той предлага да се създаде държавен фонд, който да акумулира средства от различни постъпления и те да се използват за енергийно обновяване на сградите, вместо да се разчита само на европейски фондове.

По този начин санирането на сградите може да стане постоянен процес.

Той добави, че има проблем при избора на изпълнители на строителство по критерия "най-ниска цена", който в бъдеще е предпоставка за компромиси с качеството. Според него е необходимо да се прилага и Методиката за индексация, защото от обследването на сградите и определянето на стойността на мерките, до самите строителни дейности изминава дълъг период от време от над една или две години, и при наличие на инфлация, тя трябва да бъде отразена.

Изолация на блок рухна върху детска площадка в Пловдив

Изолация на блок рухна върху детска площадка в Пловдив

Внезапна буря връхлетя града