Тонове боклуци са натрупани само на метри от железопътната линия, която минава през софийските квартали "Горна баня" и "Факултета", информира bTV, позовавайки се на зрителски сигнал.

"Това виждат през прозорците всички пътници във влака Перник-София, минути след напускането на гара "Горна баня". Боклуците са тук с години и никой не почиства мястото", твърди зрителят, изпратил сигнала. 

ЖП линията София - Перник тъне в боклуци край "Факултета"

ЖП линията София - Перник тъне в боклуци край "Факултета"

От столичния инспекторат твърдят, че кофите за смет се увеличават

Пред медията инж. Първан Рахталиев от НКЖИ заяви, че Националната компания за железопътна инфраструктура (НКЖИ) ежедневно хвърля труд, средства и време за осигуряване габарита на железния път. "Случвало се е влакът да спира заради боклуци на линията, възможността и рискът да се запали сметището са огромни", каза Рахталиев. 

По думите му през последните 12 години НКЖИ е похарчила над 6,5 млн. лева за ремонт и почистване на тази отсечка. "Имали сме пет големи почиствания с механизация и голяма организация. Изхвърлят се и метални отпадъци, контейнери пълни с боклук се бутат на пътя", посочи още той.

Кметът на район "Красна поляна" - Иван Чакъров обясни, че мястото е почистено основно преди година и половина.

След всяко чистене за месец - два нещата се влошават, а след още месец - два все едно не е чистено, обясниха Иван Чакъров и инж. Първан Рахталиев.

Те са категорични, че решението е в изграждането на защитна стена по цялата линия. За част от релсовия път вече има изградено такова защитно съоръжение.