Районният съд в Харманли даде ход на делото за наводнението в село Бисер, което стана преди близо 10 години и взе 8 жертви, предаде БНР.

Първи днес бе разпитан бившият кмет на Харманли Михаил Лисков. Той заяви, че язовир "Иваново" е бил собственост на Министерството на отбраната и общината е нямало как да предотврати случилото се.

"Категорично аз съм направил всичко възможно в рамките на закона, за да бъде предотвратено това бедствие, което се случи", каза той.

За обвинението срещу бившия областен управител на Хасково Ирена Узунова прокурорът по делото Румяна Зайкова поясни:

"Обвинението, което е повдигнато на госпожа Узунова, е за причиняване на смърт по непредпазливост при допускане на наводнение. Както знаете, на 6 февруари 2012 година се скъсва язовирната стена на язовир "Иваново", което на практика заличава почти цялото село Бисер. Има осем жертви при това наводнение".

Самата обвиняема Ирена Узунова посочи, че години след трагедията обвинението остава неясно. "В обвинителния акт няма ясно изразено какво като областен управител е следвало да правя и не съм направила, заради което да ми е повдигнато обвинение", коментира тя.

Предвидени за разпит са 88 свидетели и още 11 вещи лица.

Очаква се съдът в Харманли да заседава още три дни.

Приключи разследването за бедствието в село Бисер, чакат се обвинения

Приключи разследването за бедствието в село Бисер, чакат се обвинения

Наводнението стана на 6 февруари 2012 г.