Гражданско движение ДНЕС стартира подписка срещу новата наредба за „Синя зона" в София, която трябва да влезе в сила от 1 септември тази година.

Това обявиха по време на пресконференция Анджелика Цокова - член на координационния съвет на движението и експертът Георги Христов.

Подписката е достъпна и онлайн на адрес: www.peticiq.com/
antisinqzona
.

Цокова беше категорична, че новата наредба противоречи на редица закони у нас, включително и на Конституцията на страната. Наредбата за организация на движението на Столична община стоварва проблемите на града върху обикновените хора, без да решава проблемите с паркирането, изтъкна Цокова.

Тя поясни, че гласуваната от общинарите нова нормативна база за паркирането противоречи на няколко закона - за обществените поръчки, общинската собственост, местните данъци и такси, движение по пътищата и нормативните актове.

СОС не може да обоснове 200-300% увеличение на административните и материално-техническите разходи за услугата. Например, посочват от ДНЕС, спорно е дали разходите за репатриране с паяк възлизат на 60 лв.
По аналогичен начин стоят нещата с поставянето на т.нар. „скоба" и винетните стикери за живеещите в центъра.

С т.нар. „служебен абонамент" се нарушава Законът за общинската собственост, тъй като без търг или конкурс се отдава под наем публична общинска собственост, каквато са улиците и площадите.

Аргумент срещу новата наредба е и фактът, че дейностите по организация на паркирането са дадени на „Градска мобилност" без проведена обществена поръчка, което е нарушение на Закона за обществените поръчки.
Дискриминационно е и правото на преференциално паркиране да се прилага само за един автомобил на жилище, а за всеки следващ - да се въвежда тройно по-висока такса.

Припомняме, според новата наредба на СОС например, семейство с две коли, живеещо в центъра на София, ще трябва да заплаща общо 600 лв. годишно без общината да му гарантира две паркоместа.

От движението настояват новата наредба да бъде замразена, докато Административен съд-София не се произнесе по иска срещу документа, внесен от движението.

От ДНЕС настояват за бърз и чист градски транспорт, включително - метро във всички посоки на града; достатъчно като брой, капацитет и цена паркинги; регламент за минимален брой паркоместа за всяка нова сграда; ликвидиране на незаконно обособените паркинги на редица държавни институции, включително банки, хотели и др.; публичен отчет за дейността на финансираната от данъците на столичани общинска фирма „Център за градска мобилност". Увеличението на цените не решава проблема с паркирането в София, категорични са от движението.

Подписи срещу наредбата ще се събират на метростанциите в София, както и пред хотел „Плиска", на автогара София, автогара „Изток" и „Подуяне" и на други ключови места, които са обявени на сайта на движението.
Подписката е достъпна и онлайн на адрес: www.peticiq.com/antisinqzona.

От движението се присъединяват също така и към подписката, инициирана от ВМРО срещу концесията на „Софийска вода". От ДНЕС настояват за прекратяване на концесията, публично оповестяване на резултатите от одита за изпълнение на договора между СОС и концесионера, експертиза на направените инвестиции, подобряване състоянието на мрежата, ясен отговор на какво се дължи ниският процент на намаление на загубите.