Кметовете от хасковска област обявиха своята подкрепа за градоначалника на Хасково Георги Иванов, съобщи haskovo.info. Това стана ясно на среща между кметовете и кметските наместници.

Припомняме, той е разследван по две обвинения - за подкуп и за причиняване на щети на общината.

Знаем, че няма да постигнем нищо, но не можем да работим и не се чувстваме комфортно, заяви кметът на Брягово Делчо Митев.

Той допълни, че в момента в селата върви подписка в защита на Георги Иванов.

Ще внесем искане до парламента да се промени Наказателния кодекс и да бъдат въведени строги санкции за хората, които подават сигнали, а след проверките се оказва, че престъпление няма, коментира още Митев.

На срещата стана още ясно, че сериозни глоби очакват кметовете в община Хасково заради нерегламентираните сметища в селата. Причината е, че няма обявена обществена поръчка за фирма, която да изчисти боклуците, твърдят 33-мата кмета и 2-ма наместници.

35-те управници недоволстват от факта, че заради проверяващите в общината специалистите изготвят безбройни справки по стари обществени поръчки и нямат възможност да подготвят нови.

След стопяването на снеговете се е оказало, че на доста места има такива сметища и те трябва да бъдат изчистени, а кметовете не могат да го направят заради липсата на обществена поръчка.

От регионалната екоинспекция коментираха, че няма срокове за почистването на нерегламентираните сметища. Кметовете са длъжни изобщо да не допускат образуването на такива. Констатираните нередности се санкционират с глоба в размер до  20 000 лева.