Кметът на столичния район "Средец" Трайчо Трайков освободи районния зам.-кмет по строителството и търси подходящ човек. Търся човек с подходящо образование и квалификация, отговорен, инициативен и неуморен и с безупречна репутация. 1600 лв основна заплата без право на допълнителни ангажименти.

Това написа във Фейсбук кметът на района Трайчо Трайков. Той отчита, че в последната година район "Средец" управлява ремонтни дейности в пъти повече като обем от предходни години. Очакванията му са, че новият зам.-кмет ще открива проблемите в зародиш.

За дървета, засипани с теракол на столичната ул. "Петър Парчевич", алармираха граждани

За дървета, засипани с теракол на столичната ул. "Петър Парчевич", алармираха граждани

Що за идиот би го направил, освен човек, който иска да убие дървото, пита кметът Трайков

Относно случая, при който дървета на столичната ул. "Петър Парчевич" бяха затрупани с теракол, той увери, че няма опасност за дърветата. Трайков се позова на независими арбористи (специалисти по поддръжката и грижата за дървета като отделни организми в градска среда).

Становището на районния експерт по екология също е, че дърветата не са застрашени. Тераколът, изсипан в основите на двете дървета действително беше изгребан още в понеделник вечерта. Такъв материал не се използва в ремонта на конкретния тротоар. Поисках от Дирекция Сигурност на СО достъп до записите на общинската система за видеонаблюдение в района и очакваме да ги получим до утре, за да проверим, ако е възможно, кой казва истината, пише Трайков.

По думите му и без теракола са прекалено широки циментовите подмазки по ръбовете на карето около някои от дърветата. Те вече са стеснени от изпълнителя. Предстои да се уголемят самите карета с открита почва (съгласувано със "Зелени системи"), пише районният кмет.

Отстранена е едната верига около ствола на едното дърво. Тя е служела за заключване на велосипед на съсед.

Трайков признава, че има няколко текущи забележки към качеството на ремонта, които се очаква да бъдат приключени към 30 ноември. Пропуск на общината е, че не е изяснено коя е датата на финала - 17 или 30 ноември.

Един гранитен бордюр е подменен с бетонови прегради, тъй като стволовете на две от дърветата са прекалено близо до пътното платно и няма място за цял дебел бордюр. Изваденият гранитен бордюр е наличен за използване в друг ремонт, увери Трайков.