За дървета, засипани с цимент на централната столична улица "Петър Парчевич", съобщиха от гражданската организация "Спаси София". Те са получили сигнал, че десетина дървета срещу 127-о Средно училище "Иван Денкоглу" са оковани в бетон от дни, информира БНР.

От организацията смятат, че подобно на старите дървета по ул. "Граф Игнатиев", и тези ще изсъхнат и след това ще бъдат отсечени. От "Спаси София" публикуваха видеозапис в социалните мрежи по случая.

Трайчо Трайков търси нов районен зам.-кмет по строителството

Трайчо Трайков търси нов районен зам.-кмет по строителството

Няма опасност за дърветата, засипани с теракол

"Фирмата, която ремонтира тротоарите по ул. Парчевич, прави на луди и нас, гражданите, и районния кмет. Строителят се "кълнял", че изцяло е премахнат циментът около дърветата, но единственото, което е направено е да се посипе с пръст, за да се прикрие деянието", пише на страницата на "Спаси София". Стойността на ремонта е около 35 000 лева.

Районният кмет на "Средец" Трайчо Трайков е реагирал по случая във Фейсбук:

"Наистина, що за идиот би го направил, освен човек, който иска да убие дървото, имали сме и такива случаи", пише Трайков. Той уверява, че изпълнителят е премахнал строителния материал. Допълва, че отново ще провери и уверява - в името на коректността, че кметът на София - Йорданка Фандъкова от ГЕРБ, няма отношение към работите по този тротоар.

От "Спаси София" имат забележки по фугирането, както и за унищожение на стари гранитни бордюри, характерни за столицата, подредбата на паветата, дори за ненивелирана шахта.

Срокът за приключване на ремонта на улица "Петър Парчевич" в София е 30 ноември.

Пред общественото радио Трайков заяви, че на две от десетте дървета е имало насипан теракол. "Това е материал, който не се използва за ремонта на тротоара, който се извършва в момента, не се използва в никаква част от дейностите и няма причина да е там. Необяснимо ми звучи - защо строителят ще донесе материал, който не му трябва, за да засипе с него корените на дърветата", коментира Трайков.

Тераколът, който е изсипан върху дърветата, е изгребан и там има пръст.