варнаСпециални отряди за борба с тероризма на МВР и Военноморските сили, граничари и служители на пристанище „Варна", „Леспорт", „ПЧМВ" и ТЕЦ „Варна" се включиха в учение, в което бе разиграна ситуация на терористична атака срещу няколко пристанищни терминала в района на град Варна.

Целта бе да бъде проверена готовността и синхрона в действията на институциите при опит за нападение, обясни изпълнителният директор на ИА „Морска администрация" Сергей Църнаклийски от ситуационния център на министерството в директна видео връзка с Варна.

В рамките на учението беше разкрит „заговор" за атентат на порта, при което бяха заловени няколко „терористи", опитали се да проникнат на територията на охраняваните обекти. След това беше разигран бомбен атентат на порт „ТЕЦ Варна" и пожар на ремонтиращ се кораб. Експерти по сигурността обезвредиха взривни устройства на други две варненски пристанища.

След края на учението Сергей Църнаклийски благодари на участниците за добрата организация. Учението бе проведено на ниво и постигна предварително поставените цели, каза той.

Изпълнителният директор на Морска администрация съобщи, че през следващата година ще бъде подготвено мащабно учение, което да обхване Бургас и Варна. Тези мероприятия допринасят за повишаване на сигурността на нашите пристанища, каза в заключение капитан Църнаклийски.