В Смолянска област трети ден остава частичното бедствено положение. Обилният снеговалеж остави 80 процента от селищата без ток, заради аварии по електропреносната мрежа, съобщи БНР.

Малко преди 12 часа започна пропускане в едната посока на тежкотоварни автомобили през прохода "Рожен", който вече е разчистен.

В изключително сложни условия работят екипите за отстраняване на авариите. Кога ще бъде възстановено захранването в проблемните райони от дружеството не се наемат да прогнозират срокове.

Бедствено положение в Пиринско и Смолянско
Обновена

Бедствено положение в Пиринско и Смолянско

Още днес незабавно започна опис на щетите

Според зам.-областният управител Андрей Кадишев най-големият проблем с електрозахранването е заради скъсани далекопроводи.

"От Златоград получавам информация, че прекъснат основният електропровод към Конски дол, 110-киловолтов на ЕСО, което значи, че автоматично община Мадан в момента цялата община остават без ток.

Към Неделино - селата Гърнати, Изгрев, Печинско, Ерма река Страшимир също са без електрозахранване, в Смолян са извикали външна помощ от другите области - техни колеги, които пътуват насам".

Бедствено положение в няколко родопски общини
Обновена

Бедствено положение в няколко родопски общини

Без ток заради проливни дъждове са десетки селища

По-рано днес областният управител Стефан Сабрутев обобщи, че около 80% от населените места извън градовете в област Смолян нямат електрозахранване.

"В момента се локализират авариите къде са и съответно ще осигурим помощ и на EVN, както и на ВиК, тъй като има няколко населени места без водоподаване. Там, където няма да има възможност да се осигури подаване на вода, ще бъдат осигурени по 3 л на човек питейна вода от държавния резерв. Проведох разговор с министър-председателя г-н Кирил Петков, запознах го със ситуацията в Смолянска област. Очаквам следващите дни регионалният министър да бъде на посещение и да го запозная пряко с всички щети", заяви Сабрутев.

Целта е да започне отстраняването, като се започне от най-належащите да осигурим достъп до всички населени места. В населените места, които са без ток, няма и мобилни връзки.

4 села в община Девин остават без път заради прекъснат път в Триградското ждрело.