Извънредно положение на територията на Община Петрич обяви кметът Димитър Бръчков. То влезе в сила в 00:00 ч. тази нощ съобщиха от общината.

Заповедта идва след обстоен анализ на събитията от последните часове - значителни материални щети, които придошли дерета и свлечена земна маса нанесоха върху общинската пътна инфраструктура и имоти на граждани - сгради, оранжерии, земеделски площи, предаде БНР.

Все още няма достъп до водохващането на град Петрич, защото пътят е отнесен от водата. Вчера бе направен опит за стигане до обекта, но без успех. Идентична е ситуацията и с помпите на първи подем при р. Струмешница. Тези обстоятелства изправят Петрич пред опасност от безводие и режим на питейната вода.

Проливните дъждове усложниха обстановката в Южна България. Преляха реки и се наводниха къщи и пътища. Бедствено положение бе обявено в общините Смолян, Борино, Рудозем, Неделино, частично бедствено в девинското село Триград заради подкопан път, предаде БНТ.

Река Чая преля на две места при Катуница

Река Чая преля на две места при Катуница

Залети са големи площи със земеделски земи

Обстановката в Смолянско бавно започва да се нормализира. Добрата новина е, че няма жертви, не се налага и евакуация на хора.

Селата Триград и Ягодина в община Девин остават блокирани заради пропаднали пътища. Единственият достъп до тях е през горски пътеки. Създадена е организация на хората да се доставят вода и храна.

На пътя между Девин и село Триград на няколко места в асфалта зеят огромни дупки. Още вчера камиони започнаха да доставят чакъл и баластра, но не е ясно кога пътят ще бъде обезопасен и проходим за автомобили.

Бедствено положение в няколко родопски общини
Обновена

Бедствено положение в няколко родопски общини

Без ток заради проливни дъждове са десетки селища

Сериозни щети има и по няколко водно електрически централи по поречието на река Въча над Девин.

В Рудозем и Неделино реките излязоха от коритата си в нощта срещу неделя.

"Към 1 без 20 ч. стана критично и бях принуден да обявя бедствено положение, нямаше ток почти в цялата община и множество излизания на реки. В село Елховец мостът падна, едната махала е само с пешеходен достъп, каза Румен Пехливанов", кмет на град Рудозем.

Бедствено положение обяви и Община Смолян. В село Стойките тръгнаха кални свлачища.

Пътят между Смолян и Девин продължава да е затворен заради подкопаване на платното от придошлата река Широколъшка.

Критична ситуация и в община Петрич заради валежите

Критична ситуация и в община Петрич заради валежите

Реките Струма и Струмешница имат разливи

Добрата новина е, че няма сигнали за бедстващи хора, каза Андрей Кадишев, зам.-областен управител.

На всички критични точки работеше техника и разчистваше, но щетите наистина са огромни.

Още днес незабавно започна опис на щетите. Очаква се бедствените положения в региона да бъдат отменени днес.

По информация на БГНЕС мостът над река Струма между Благоевград и село Покровник е поддал заради придошлите води. Към момента той е затворен за движение. Преди движението да бъде отцепено, е бил извършен оглед от страна на експерти и специалисти от ОПУ и община Благоевград.

Установено е, че на една от шестте носещи колони се е събрало значително количество дървесина, донесени от придошлата река.

Мостът ще остане затворен до отстраняване на щетите. Жителите и гостите на града трябва да използват обходни маршрути през "Зелендолско шосе".

Съоръжението свързва областния център със селата Покровник, Падеш, Лешко и Габрово. По него се отива и към промишлената зона на Благоевград и Вътрешна митница.

В Благоевградско вече пет общини са в бедствено положение - Кресна, Гърмен, Симитли, Петрич, Благоевград.