Трети март е денят, в който България беше освободена, получи своя национален суверенитет и застана гордо на картата на Европа като страна равноправна с останалите европейски народи.

Това заяви в събота в Казанлък председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Той участва в тържествената заря-проверка в града по повод Националния празник и 146-ата годишнина от Освобождението на България. Председателят на парламента прие стpоя на представителните роти на Българската армия и произнесе слово, в което припомни ролята на Казанлък.

Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. 

Казанлък заема особено място на картата на българския исторически летопис. Той заема важно стратегическо място, подчерта Росен Желязков. 

Той припомни, че през юли 1877 г. в този прекрасен град на Розовата долина влизат киевските хусари, посреща ги църковният екот на камбаните, отслужена е тържествена литургия, тържество цари по улиците. Тук е организирана първата военно-полева болница в девическия манастир под ръководството на опълченеца д-р Мирков, посочи председателят на парламента.

С чествания в цялата страна отбелязваме 145 години от Освобождението на България

С чествания в цялата страна отбелязваме 145 години от Освобождението на България

На 3 март 1878г. е подписан Санстефанският прелиминарен (предварителен) мирен договор между Руската империя и Османската империя

Казанлък е предвестник на Сан Стефано, в този град братът на император Александър Втори Николай Николаевич води преговори с турските пълководци и очертават границите на жадувания български суверенитет в рамките на Българската екзархия, граници, които ще бъдат мечта за поколения българи. В този град се очертава българският национален идеал и много малко не достига победата във войната и в резултат на това - освобождението на България, да стане факт още тогава, посочи той и припомни героизма на опълченците на Шипка.

На тържественото отбелязване присъстваха народни представители, кметът на Казанлък Галина Стоянова, областният управител на област Стара Загора Ива Радева, Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан, общински съветници, кметове на населени места, много граждани.