Четири свлачища са се активизирали по пътя за Асеновата крепост и селата Лясково, Добралък и Яврово.

Три от опасните свлачищни зони са под Крепостта, а разцепването на асфалтовата настилка по пътното платно е до половин метър.

Няма опасност единственият път към балканските села да бъде затворен, но има забрана за движение на тежкотоварни автомобили и автобуси. По трасето има поставени предупредителни знаци и преградни обезопасителни ленти, а от общината предупреждават шофьорите и пешеходците да се движат с повишено внимание и само по дясното платно.

На мястото на пропадналите участъци екипи полагат трошено-каменна настилка, извършват се и дренажи за отвеждане на стичащата се вода.

За проблемната ситуация са изпратени сигнали до Областната управа на Пловдив и Междуведомствената комисия за бедствия и аварии. Средствата, необходими за укрепване на свлачищните зони, е 900 хиляди лева.

Малко по-късно от АПИ съобщиха, че временно е ограничено движението по път II-86 Асеновград - Бачково, поради възникнало свлачище при 30 км.
Водачите на моторни превозни средства да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по обходния маршрут по път III-866 Девин - Кричим.