Създаването на три вторични градски центъра е залегнало в предварителния проект на Общия устройствен план (ОУП) на Варна. Освен всеизвестното ларго, в бъдеще подобни ще се появят в Боровец, Виница и кв. "Владислав Варненчик".

Това стана ясно при представянето на предварителния проект за Общия устройствен план на Варна, съобщава moreto.net.

Концепцията на зданието обхваща реконструкция и модернизиране на настоящата инфраструктура, комплексното урбанизиране на нови територии, разположени в периферията на града, разширяването на зоните за обитаване на североизток към Св. Никола и Горна Трака, и на югоизток към Боровец и Ракитника. Предвижда още удължаване на централната градска част на юг и югозапад,

Това обясни ръководителят на екипа подготвящ проекта проф. Иван Никифоров.

Създаването на трите нови центъра са само част от изненадите. В Общия устройствен план е заложено и разширение на производствената зона на запад по северния бряг на езерото към село Тополи.

Така тя ще бъде свързана с контейнерното пристанище, което ще се изгради в бъдеще.

Ще бъдат разкрити и три нови автогари, освен настоящата.
Те ще се намират съответно в Кайсиева градина, до топлата вода и на ул. "Ал. Дякович".

Съгласно идеите в предварителния ОУП Морската градина ще има конкуренция чрез разширяването на природния парк в "Аспарухово" до нос Галата. А в землището на село Константиново ще се появи етнографски парк.

ОУП е изработен от екип на Териториалната проектантска организация във Варна и Националния центъра за териториално развитие. Проектът ще бъде разгледан на заседание на Общинския съвет на 25 юли. Ако бъде приет ще се представи пред Националния експертен съвет в края на юли или в началото на август.