Експонират дигитализираните музейни колекции в Триъгълната кула от крепостната стена на Сердика. Така нареченият дигитален център ще стартира работа най-вероятно през май. Социализацията на античната кула става по проект на Норвежката програма "Античната история на София - културно-историческо наследство достъпно за всички".

Тя е на стойност половин милион лева. Така с проекта пространството около кулата ще има културни функции, като освен експониране на различни колекции, е предвиден и малък подиум за камерни концерти, научни и професионални срещи, конференции, чествания, представяне на книги и други.

При проверката на дейностите по проекта заместник-кметът с ресор култура Тодор Чобанов коментира, че това е едно изключително интересно място, където модерното и древното се сливат. "Тук се открива една от кулите на вътрешните крепостни стени на антична Сердика. Впечатляващо съоръжение на древната архитектура - ясна следа за значимостта на римска Сердика", посочи Чобанов.

По думите му десетилетия наред това пространство от около 800 кв. метра бе празно, а сега старината ще може да бъде посещавана и използвана за показване на наследството на Сердика. По проекта, освен реставрация и социализация на Триъгълната кула, се реализират дейности по възстановяване на Западната порта на римска Сердика и Базиликата "Света София".

Чобанов обясни, че Северната порта на нашия град е имала много важна роля в древността, тъй като целият трафик за напускане на града е преминавал през Лъвов мост и Западната порта. Той посочи, че на метри от мястото за изложби ще бъде и самото звено за дигитализация на Музея за история на София.

"Това е идеята. Работата е доста напреднала. През месеца май ще открием с първи събития и изложби. Това място ще заживее един много активен културен живот", каза още той.