Жители на девинското село Триград обявиха протестна готовност. Причината е пропадналия след проливните дъждове път. Вече втори месец след поройните валежи през декември миналата година хората са откъснати от света. Ремонтни дейности по срутения мост все още не са започнали.

Местни жители от гражданско сдружение "Родопско сърце" сигнализираха с пост в социалните мрежи за поредица от неясни и будещи съмнения факти около възлагането на обществената поръчка по рехабилитацията на пропадналия път.

В началото на месец декември миналата година пътят към селото е прекъснат в два участъка. До края на 2021-ва година община Девин получава две или повече решения за преодоляване на проблемните участъци. В средата на месец януари т.г. е обявена обществена поръчка за над 1 млн. 254 хил. лева без ДДС със съмнителни критерии за оценка, пише още в поста.

Срокът за изпълнение не участва в оценката и е 75 календарни дни, като 10 от тях са за проектиране и 65 за изпълнение, но трябва да се има предвид , че след предаване на проектите срокът спира да тече до подписването на акт за откриване на строителна площадка, което може да продължи още неизвестен период от време.

Хората напомнят, че премнинаването по пътя е изключително опасно. То застрашава живота на всички жители на засегнаите от проблема населени места.

Припомняме, че още в края на миналата година жителите на Триград обявиха готовност за гражданско неподчинение, ако пътят водещ към селото не бъде възстановен.

Триград остава без път след бедствието

Триград остава без път след бедствието

Заради срутването част от хората са оставили колите си на главния път на 5 км от селото