Единственият център за безпризорни деца във Варна - дом "Гаврош" остава без сграда.
Собственикът на имота е решил да строи на мястото на дома нова кооперация.

Очаква се строителството да започне до месец и съдбата на центъра е неясна, съобщава Би Ти Ви.

Дом "Гаврош" съществува от 11 години. В него са приютявани стотици просещи безпризорни деца. В момента дневният център събира за занимания над 20 хлапета, като някои от тях нощуват в дома. Ако той затвори врати, остават без елементарно ограмотяване, храна и без покрив.

"Гаврош" има мисия да се занимава от първия ден от създаването си с децата, които са в най-голям риск - да изпаднат на улицата, деца неглижирани. С това никой друг не се занимава и няма кой поеме тези деца. Те отново ще бъдат на улицата", обяснява директорката Пенка Стоянова.

Повечето деца в дома никога са ходили на училище и заниманията в дневния център са единствената им форма на обучение.

"Трябва ни сграда, която да е поне на два етажа. На единия да се разположи бившият приют, където децата да имат легла и възможност да живеят през целия ден. Трябва ни зала за занимания на децата, които са на дневен център и също място където да се хранят", обяснява Стоянова.

"Не можа да се получи така във времето - бизнесът да предостави сградата за ползване на тези услуги. В никакъв случай няма да допуснем да се прекрати действието на тези услуги, дори сме започнали да търсим подходящо място за преместване на двата центъра", каза Луиза Каспарян, началник отдел "Социални дейности и жилищно настаняване".

Кога такова място ще бъде намерено не се знае, а обитателите на "Гаврош" всеки момент очакват предизвестие за освобождаване на сградата.