Общинският съветник Борис Цветков иска Центърът за градска мобилност да се закрие. Той предлага да бъде създадено общинско предприятие, което да стопанисва и управлява зоните за платено паркиране.

Предложението си общинарят отправя до председателя на Общинския съвет Елен Герджиков и колегите си общински съветници. Той го изпрати и до медиите. 

В мотивите за предложението си Цветков изтъква, че Центърът за градска мобилност е паразитна структура в градския транспорт. Той неефективно харчел прекалено много обществени средства. Доказателства за това били различните преобразувания на управлението на дружеството, както и лошите резултати в градската мобилност като цяло, въпреки добрите резултати на отделните транспортни предприятия.

Фандъкова безкомпромисна при съмнения за обвързаности

Фандъкова безкомпромисна при съмнения за обвързаности

Не ги толерира по никакъв начин

Общинарят е категоричен, че Центърът за градска мобилност не се е справил с интеграцията и планирането на транспортната система, която да стимулира предимствата на всеки един вид транспорт - от велосипеди до градска железница.

Според Борис Цветков вливането на „Паркинги и гаражи” ЕАД в Центъра за градска мобилност е влошило резултатите от тази дейност. Това обаче не довело до сериозни инвестиции в паркинги и паркоместа. Той смята, че тази структура дублира дейността и на други общински структури и чиновници, които се занимават с транспорта, в това число и на зам.-кмета.

Общинският съветник определя като скандален факта, че Центърът за градска мобилност определя политиката за цената на билета, а Общинският съвет и кметът я изпълняват.

Търговско дружество не може да определя политиката за мобилност на столичани, категоричен е Цветков, уточнявайки, че това се показва от финансовите и социални резултати на транспортната система.

Той предлага да бъдат преназначени или освободени служителите на Центъра за градска мобилност. Членовете на Съвета на директорите на Центъра за градска мобилност да бъдат освободени от постовете, но не и от отговорност.

Цветков иска столичният кмет да предоговори всички договори, които центърът е сключил. Това трябвало да стане като се отчита общественият интерес на гражданите и на Столична община.

Общинският съветник предлага още Общинското предприятие, „Столичен електротранспорт“ ЕАД, „Столичен автотранспорт“ ЕАД, „Метрополитен“ ЕАД на всеки три месеца да представят в Столичния общински съвет отчет за приходите и разходите, както и за изпълнение на годишните си програми и задачи.