Столичната кметица Йорданка Фандъкова е категорична, че по никакъв начин не толерира обвързаности или съмнения за това. Пред БНТ тя отбеляза, че зам.-кметът по транспорта Любомир Христов е постъпил отговорно като е депозирал оставката си, защото съмнения винаги щели да останат.

Припомняме, че в петък зам.-кметът Христов депозира оставката си след излъчено разследване за обществената поръчка за спирките в София. Оставката му бе поискана от премиера Бойко Борисов. Оставка подаде и депутатката от ГЕРБ Ирена Коцева, чиито съпруг е спечелил търга.

Фандъкова подчерта, че Любомир Христов е допринесъл за развитието на инфраструктурата в столицата. Той нямал отношение към спорната обществена поръчка, изтъкна кметицата. Тя подчерта, че са отговорни от Центъра за градска мобилност и именно заради това поискала оставките на цялото ръководство, докато тече проверката. Очаква оставките да бъдат депозирани днес.

Центърът за градска мобилност е паразит, трябва да се закрие, настоява общинар

Центърът за градска мобилност е паразит, трябва да се закрие, настоява общинар

Борис Цветков смята, че центърът харчи неефективно обществени средства

За поста на Христов ще се търси експерт. Фандъкова все още не е имала предложения за негов заместник, но не очаква предложения за партийни кандидатури.

Тя посочи още, че на сайта на Центъра за градска мобилност има информация за всяка обществена поръчка. Била гарантирана прозрачност, а ръководството било избрано с конкурс.

Относно цената на билетите, градоначалничката обясни, че за нея е било важно да се назове реалната цена на пътуване в градския транспорт. Общинският съвет приел стойността, която е посочил Центърът за градска мобилност. Тъй като цената на абонаментните карти остава непроменена, реално пътуването може да струва до 50 стотинки.

Фандъкова се надява скоро да заработи и електронната система за таксуване. Така щяло да бъде по-справедливо и самото таксуване – за изминато разстояние, например.

Столичният кмет обясни, че за развитието на релсовия транспорт в столицата ще отидат половината от средствата по Оперативна програма „Региони в растеж”. Утре щял да бъде подписан договорът с регионалното министерство.

Ремонтните дейности по бул. „Монтевидео” щели да започнат след Великденските празници. 70 по-малки улици се обновявали цялостно, каза още Йорданка Фандъкова.