Новият състав на Борда на директорите на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) бе приет от Столичния общински съвет, съобщава БНР.

Ръководството на ЦГМ се поема от Никола Рогачев и Християн Петров, които са избрани след конкурс. Досега изпълняващата длъжността директор Румяна Милова се назначава служебно.

Припомняме, че в края на април директорите на Центъра за градска мобилност подадоха оставки. Това стана, след като се разбра, че съпругът на депутатката от ГЕРБ Ирена Коцева е спечелил обществена поръчка за 60 спирки. След разкритията депутатката подаде оставка. Поста си освободи и зам.-кметът по транспорт Любомир Христов.  

Новото ръководство на ЦГМ, както и новият зам.-кмет по транспорт Евгени Крусев получиха кредит на доверие от съветниците от БСП.

Християн Петров обеща доверието в Центъра за градска мобилност да бъде върнато. Той пое ангажимент за три неща – стартиране на процедура за интелигентна система за таксуване; изготвяне и направа на уеб платформа и обособяване на нови трасета за автобуси.

Уеб платформата щяла да позволи на гражданите да планират пътуване от точка А до точка Б в реално време – какви превозни средства трябва да вземат и за колко време ще стигнат. Новите трасета пък щели да помогнат на градския транспорт да бъде по-бърз.

Християн Петров е съгласен с по-скъпите билетчета, защото така било в целия свят. Той изтъкна, че пътниците в София могат да ползват абонаментни карти, които се продават на по-изгодна цена.