Село Шишковци отново се гордее с паметник на великия български художник Владимир Димитров-Майстора.

Гост на тържеството по този повод бе вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, съобщиха от пресцентъра на МВР.

"Вие провокирахте институциите да осмислим действията си и да отговорим на очакванията на хората."

С тези думи министърът се е обърнал към събралите се хора, дошли да отдадат почит към делото на един от най-великите български художници Владимир Димитров-Майстора.

Днес жителите на с. Шишковци са се събрали на тържество по случай 128-годишнината от рождението на Майстора.

Припомняме, паметникът на Майстора бе откраднат на 19 септември миналата година от центъра на селото. Веднага с разследването на случая се заеха криминалисти от областната дирекция.

След по-малко от месец те установиха, че той е разфасован на 87 парчета и предаден в пункт за изкупуване на отпадни метали в Перник.

Тримата извършители - криминално проявени и вече осъждани, бяха задържани и след 72-часово задържане освободени с наложена мярка парична гаранция от по 1000 лв.

Възстановяването на скулптурата стана възможно благодарение на инициативен комитет, учреден от Министъра на културата Вежди Рашидов, кмета на Кюстендил Петър Паунов и кюстендилския художник Свилен Блажев.

Инициативният комитет проведе изключително ефективна кампания за набиране на средства, от която бяха събрани 6 хил. лв., а останалите необходими 10 хил. лв. предостави община Кюстендил.

Пред събралите се граждани Петър Паунов благодари и за денонощната работа на полицията за разкриване на извършителите на това престъпление и пожела на всички духовното богатството, което е имал Майстора - макар че той е живял скромно е бил с много богата душевност.

След приветствията официалните лица поднесоха цветя на гроба на Майстора и посетиха къщата музей.