Веднага след Великденските празници ще бъде извършен прецизен мониторинг на всички сондажни кладенци, които подават питейна вода в Хасково. Решението за това е взето по време на координационна среща в Областната администрация. В нея участие взеха здравният министър Илко Семерджиев и заместникът му Галин Каменов, съобщават от Областната администрация.

Припомняме, че тази седмица стана ясно, че водата в Хасково е с повишено съдържание на уран. В четвъртък вечерта бе издадена забрана за използването й за пиене и готвене. Специално сформираната междуведомствена работна група от три министерства обяви, че рискът за здравето е незначителен. В групата влизат представители на Министерство на здравеопазването, Министерство на околната среда и водите и Министерство на регионалното развитие и благоустройството. От федерацията на потребителите алармираха, че за проблема се е знаело още миналата година, но властите са мълчали. Хасковлии са притеснени, че не знаят колко време са пили вода с уран.

Водата на Хасково била замърсена с уран още преди година, но никой не взел мерки

Водата на Хасково била замърсена с уран още преди година, но никой не взел мерки

Местните граждани събират подписка до Мая Манолова

В момента питейна вода в града се доставя с водоноски. В различни части на областния център са разположени 12 водоноски. Минерална вода е доставена на здравните и социални заведения, както и в детските учреждения.

Решението за прецизния мониторинг е взето, защото се смята, че цялостната диагностика на водите ще позволи да се вземе най-доброто решение за бързо справяне с проблема.

Семерджиев и Каменов пристигнаха в Хасково, за да осъществят контрол върху изпълнението на указанията на междуведомствената комисия.

Здравният министър и заместникът му се запознаха със становищата на членовете на Оперативния щаб. Пълният мониторинг на кладенците и вода при крайни потребителите ще бъде извършен на 18 април. От Областна администрация уверяват, че пробите ще се изследват максимално бързо и резултатите ще са готови за часове. Това щяло да помогне за адекватна реакция и към проблемните зони да се насочи питейна вода от чисти кладенци.

По време на координационната среща са набелязани и мерки за дългосрочно справяне с проблема, в случай, че има трайно компрометирани източници.

Хасковлии притеснени колко време са пили вода с уран

Хасковлии притеснени колко време са пили вода с уран

Над 70 000 души посрещат празниците с вода в туби

За пореден път министър Илко Семерджиев увери, че здравното министерство е реагирало светкавично, след като разбрало за проблема преди дни. Още веднъж се подчертава, че ограничаването на водата за пиене и готвене е превантивна мярка, въпреки незначителния здравен риск за хората. От администрацията обещават да информират своевременно населението за всяка предприета мярка.