Министерството на културата е спасило през 2010 година от демонтаж два от най-хубавите тютюневи склада в гр. Пловдив.

Това посочват в прессъобщение от министерството след като емблематичните за Пловдив сгради изгоряха при пожар, а вчера лично министър Вежди Рашидов направи оглед на останките.

През 2010 година сгради паметници на културата са спасени, след като Министерството отхвърля проекта на италианските собственици от  дружеството „Р.И.П.А“ ООД, внесен тогава от Пиетро Луиджи Гиа.

Италианските собственици са искали да демонтират складовете, които са културни ценности и са част от прочутия архитектурен ансамбъл на ул. „Иван Вазов“ в Пловдив. В проекта им има и искане за последващо преизграждане и надстрояване на въпросните сгради.

Министерството на културата отказва да съгласува проекта и така спасява ценните тютюневи складове, наричани от пловдивчани "Кудоглу" по името на големия дарител и благодетел на Пловдив.

Припомняме, днес на проверка в Пловдив беше и главният прокурор Сотир Цацаров, който лично ще наблюдава разследването на пожара.

Едната посока ще бъде криминална – за прякото възникване на пожара. Втората е длъжностна – за търсене на инвестиционни интереси.

Вчера известният пловдивски клошар Любомир Данчев бе арестуван и привлечен като обвиняем за подпалването на сградите в Тютюневия град, които са паметници на културата. Министърът на културата Вежди Рашидов се закани със стряскащи санкции.