Религиозното обучение не намира много привърженици сред днешните млади хора.

Това сочат данните от социологическо проучване сред варненски ученици, направено под ръководството на преподавателят в катедрата по философски науки в Икономическия университет доц. д-р Апостол Апостолов.

В изследването са участвали 453 ученици на възраст от 11 до 14 г. и 452-ма от 15 до 18-годишни, съобщи moreto.net.

Половината от участвалите в изследването младежи са категорични, че религиозното образование не трябва да намира място в традиционното светско образование, като едва 20 на сто са по-скоро на противното мнение и 5% са категорични в тази позиция.

Допитването показва, че привържениците на религиозното обучение в училище са най-много в периферията на града и съответно намаляват към централната част.

Така например 21% от живеещите в селата край Варна намират това за полезно, 15% са в жк „Вл. Варненчик" и 14% в район „Одесос".

Тези, които смятат, че подобен учебен предмет няма да е полезен за тях, са най-много в район „Приморски" - 53%, следват „Одесос" и „Младост" - с по 40%, „Вл. Варненчик" - 26%, и в селата извън Варна - 21%.

35% от анкетираните гимназисти обаче смятат категорично, че трябва да има обучение за поведението им в обществото, а 24 на сто - и психологически консултации.

От такива имат нужда и 32% от по-малките ученици. 39% от тях са категорични, че децата трябва да се обучават как да се държат в обществото.