Ученици пуснаха 120 фазана в Борисовата градина, съобщиха от Столичната община.

Поводът за инициативата е 120-тата годишнина от основаването на Националното ловно-рибарско сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България".

Председателят на сдружението Васил Василев заяви, че условията в столичния парк са изключително подходящи за разселване на фазаните, тъй като той е естествено местообитание за вида. Според него с тази инициатива от сдружението подкрепят усилията на Столичната община да управлява по най-добрия начин зелената система на София.

Вярваме, че с това разселване на птици ще подкрепим зелената система на столицата, като превръщаме Борисовата градина в истинска екосистема, заяви Василев.

Фазаните са отгледани в стопанството на фирма "Сокол". За да се чувстват добре в естествената среда, са им били направени и хранилки. За птиците ще се грижат екипи на четирите ловно-рибарски сдружения, които са на територията на София.

Кметът на София Йорданка Фандъкова благодари за инициативата на сдружението и на децата, които се включиха в разселването на птиците.

Общината има опит в пускането на свобода на птици, изтъкна тя и припомни за пускането на патици в езерото на Борисовата градина, езерото в Дружба и парк Врана.

Фандъкова увери, че Столичната община ще продължи партньорството си с Националното ловно-рибарско сдружение и ще разчита на тях за справяне с различни предизвикателства в града.