От 24 до 30 януари 2022 година учениците в Ямбол и в Стралджа от 5 до 12 клас минават онлайн. Това е едно от решенията, взети по време на днешното заседание на Областния медицински съвет.

Спортни извънкласни дейности и мероприятия при децата в областта няма да се провеждат от 24 януари до 6 февруари, с изключение на заниманията на картотекирани състезатели

Учениците в София и в Бургас преминават онлайн от 24 януари

Учениците в София и в Бургас преминават онлайн от 24 януари

Процентът карантинирани ученици в двата града бил по-висок от средния за страната

Спира се провеждането на всички масови мероприятия - музикални и други фестивали, събори, фолклорни инициативи и други с такъв характер, в това число и предстоящите Международен маскараден фестивал "Кукерландия" и Националния кукерски празник "Кукериада - Тунджа, долината на кукерите". Планираната от Община Ямбол Фотоизложбата-конкурс "Кукерландия" ще се проведе на открито.

От 24 януари до 6 февруари се преустановява дейността на пенсионерските клубове и дневните центрове за възрастни в областта за потребители без сертификати /за преболедуване, ваксиниране, изследване, наличие на антитела/.

Отговорниците на посочените обекти трябва да създадат организация за проверка на сертификатите на влизащите. 

Затягат COVID мерките в София

Затягат COVID мерките в София

Градът вече е в етап 3

Мерките предвиждат засилен контрол в хранителните магазини, детските градини, градския транспорт и заведенията на територията на област Ямбол, който ще бъде осъществяван от отговорните институции от 24 януари до 6 февруари. В този срок нощните заведения на територията на Ямболска област преустановяват дейността си от 23:00 часа до 8:00 часа.

На заседанието бе споменато, че заболеваемостта от коронавирус в региона се е повишила три пъти от началото на годината. От седмица Ямболска област се намира в тъмночервената зона.

Мерките бяха предложени от д-р Радостина Калчева, директор на Регионална здравна инспекция - Ямбол. Според отчетената 14-дневна заболяемост на 734,85 на 100 000 население за периода от 8 януари до 21 януари 2022 година, нарастващата заболеваемост и отчитаните негативни тенденции по отношение на разпространението на COVID-19 в областта.

По думите на заместник-кмета на община Ямбол Енчо Керязов спортът, дори да е индивидуален - тренират много деца. Ще бъде много трудно затварянето на спортисти. "Знаете, че имаме няколко национални състезатели, които са в олимпийски цикъл. Това затваряне ще окаже огромно влияние върху тяхната подготовка. Хората, които се занимават професионално със спорт, трябва да продължат да се занимават. Две седмици са много време. Да, могат да тренират на открито, но това ще им наруши подготовката", обясни Енчо Керязов.

Предложенията на Керязов за провеждането на изложбата от програмата на "Кукерландия" и продължаването на регулярния тренировъчен процес на професионалните спортисти и клубове без ограничения бяха приети от Областния медицински съвет.

Мерките са съгласувани с главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и влизат в сила от 24 януари, понеделник, със заповед на д-р Радостина Калчева, директор на Регионална здравна инспекция - Ямбол.