Емблематичната ул. "Съборна" в София става пешеходна зона от 4 юли, съобщиха от "Спаси София".

Днес Столичният общински съвет с подкрепата от всички съветници, освен "Патриотите", взе решение за разширяване на пешеходната зона в центъра на София.

Борис Бонев заяви, че е доволен, че пешеходната зона в центъра на столицата се разраства. По думите му "Съборна" е малка, но ключова улица, защото осигурява удобна връзка между две пешеходни зони - пл. Св. Неделя и Градската градина.

Проектът, разработен от Спаси София, гл. арх. Здравков и зам.-кмета по транспорта, г-н Кръстев. Той беше официално представен преди един месец и предвижда улицата да се превърне в пешеходна, като се запази движението на автомобили само между улиците Леге и Цар Калоян с цел улесняване на живущите и бизнеса в района.

"Смятам, че намерихме баланс между различните нужди, но пешеходците ще имат най-много пространство, защото те са най-големият ползвател на улицата. Убеден съм, че това е само първата стъпка в посока превръщането на центъра в по-приятно и подредено място, но ни чака още много работа", обясни Бонев.

Без общински данък за софийските таксиджиите – от юли до края на януари 2021-ва

Без общински данък за софийските таксиджиите – от юли до края на януари 2021-ва

Предвижда се улица "Съборна" да бъде изцяло освободена от коли

Градските активисти разказват, че в преобразяването на ул. "Съборна" за първи път ще бъде приложен тактически урбанизъм - с евтини мерки ще се получи красиво пространство за пешеходците.

По улицата ще бъдат поставени елегантни кашпи с много зеленина, пейки и кошчета и други елементи на градската мебел, които създават комфортни условия за пешеходците. Стълбовете за уличното осветление ще бъдат боядисани, осветлението подменено, а асфалтът - боядисан в цвят, сходен до този на плочките по тротоара, с което се получава обединение на двете пространства. Входът към Градската градина ще бъде разчистен от паркирани автомобили и ще бъде изградена първата в София широка пешеходна пътека, с което достъпът и безопасността на пешеходците значително се подобряват.

"Новата велоалея по бул. Патриарх Евтимий ще свърже 6 съществуващи вело трасета, а с БУС лентата и синхронизираното разписание на шестте трамвайни линии, правим центъра по-достъпен за гражданите", допълни общинският съветник Борис Бонев от "Спаси София".