Огромни задръствания в Пловдив се образуваха на прага новата година.

Причината не е само в затворени за основен ремонт възлови булеварди, но и във все по-големия брой коли.

Рeмонтите на ключови булварди и монтирането на т. нар. умни светофари, буквално затапиха града отвсякъде. Светофарите още не са синхронизирани и всеки свети в свой ритъм, се отбелязва в репортаж на БиТиВи.

За последната година в Пловдив са регистрирани нови 10 000 автомобила. Така на всеки трети пловдивчанин се пада по една кола.

"Имаме 136 000 автомобила само в Пловдив, имаме още толкова в околните населени места, които ежеседмично посещават Пловдив, което само по себе си означава, че не е възможно да бъдат осигурени паркместа”, каза кметът на града Иван Тотев.

Задръстванията са през целия ден по всички булевардиШофьорите в града се шегуват, че дългият престой на светофарите е перфектен момент да преосмислиш живота си.

Най-потърпевши от тапите са хората, които ползват такси. Дългият престой на светофарите прави сметката доста по-голяма.

За да накара пловдивчани да оставят автомобилите, градската управа планира да увеличи с 50 процента такса синя зона. Така вместо левче за час, ще се плаща лев и петдесет.

Според общинари единственият вариант хората да се качат на градския транспорт е вдигане на данъка за колите.

"В българските градове ние виждаме автомобили, които са над 15-годишни и те плащат 7-8 лева данък и никаква сила няма, която да те накара да намериш алтернативна форма на придвижване”, каза Тотев.

Едва ли обаче ще има скок в данъка. И така задръстванията в Пловдив ще станат част от нормалното всекидневие като във всеки голям град.