26 са констатираните огнища на инфлуенца по птиците в страната. Това е станало ясно по време на заседание на Националния оперативен щаб за контрол и ликвидиране на заболяването, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Огнищата са в 9 области на страната: Видин, Враца, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Пловдив, София-област, Стара Загора и Ямбол.

С последните констатирани огнища ще бъдат унищожени общо 116 308 птици.

В Националния оперативен щаб участват представители на Министерство на земеделието и храните, Министерство на здравето, Министерство на вътрешните работи, Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС), Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

 Забраниха лова на пернати в цялата страна

Забраниха лова на пернати в цялата страна

Заповедта е в сила до второ нареждане

Предвижда се в борбата със заболяването да се включат и затворници. Това ще става със съдействие на правосъдното министерство.

На заседанието на щаба е обсъдено евентуално да се удължи срокът за вдигане на мерките в предпазните и надзорните зони и повторно заселване на обектите. Представителите на птицевъдния бранш са предложили по-стриктни мерки. Една от тях е обектите в засегнатите райони да бъдат повторно заселени 6 месеца след приключване на мерките по ликвидиране на огнището.

От БАБХ поясняват, че съгласно настоящото законодателство мерките са 21 дни за предпазна и 30 дни за надзорна зона. Очаква се Центърът за оценка на риска по хранителната верига да направи анализ относно необходимия срок за вдигане на забранителните мерки.

Хиляди умъртвени патици и кокошки в Пловдивско заради птичия грип

Хиляди умъртвени патици и кокошки в Пловдивско заради птичия грип

Засега няма регистрирани хора

Служителите на реда оказват съдействие при ликвидиране на огнищата. Те следят дали се спазват наложените мерки за контрол на заболяването и ограниченията за движение на птици. Следи се и за повишаване информираността на населението по места. Особен фокус се поставя върху стопаните на птици, които се отглеждат в "заден двор".

От БАБХ припомнят, че със заповед на земеделската министърка е забранен ловът на пернат дивеч, както и разселването му. Ограничението важи за територията на страната. Предстои да се проведат срещи между ръководители на ловни дружества и ловни дружинки на населението. В тях ще участват официални ветеринарни лекари по места. Целта е запознаване с епизоотичната обстановка, мерките за контрол, надзора и ликвидиране на болестта инфлуенца по птиците.