Вървим в посока овладяване на болестта нодуларен дерматит. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева на брифинг в Министерски съвет, след заседание на правителството.

Тя увери, че тази седмица приключва ваксинацията в Северна България. Така ще са ваксинирани на 100 % всички едри преживни животни в страната, тъй като процесът вече е приключил в Южна България.

„Към момента там има спорадично появяване на нови огнища на заразен нодуларен дерматит”, коментира Танева. По думите й такива огнища има и в Южна, и в Средна България. Те обаче са възникнали непосредствено след процеса на ваксинация по време на придобиване на имунитета. Това означавало, че заболяването го е имало във фермата.

Земеделският министър обясни, че това са много малки ферми, в които нормите за биосигурност изобщо не се спазват или във ферми и стада, където животните не са регистрирани. Те били без ушни маркери и никога не са подлежали на контрол от ветеринарните власти.

„Вървим към успешното овладяване на заболяването”, заяви Танева.

По думите й проблемът за Европа остава. „В съседните страни - Македония и Сърбия, се увеличава броят на огнищата. Ние правим съвместни усилия със засегнатите страни и тези, които са в непосредствена близост със заболяването да предизвикаме приемането на специално решение за болестта от европейските власти”, каза още министър Танева. 

Оказва се, че рестрикциите в европейското законодателство, важащи за нодуларния дерматит, са приети отдавна и то във връзка със съвсем друго заболяване, а именно шапът. Затова е необходима тяхната промяна.

България ще е домакин на среща на европейските страни, в които заболяването нодуларен дерматит е влязло. На срещата ще присъства и комисарят по здравеопазване Витянис Андрюкайтис, както и представител на изпълнителната власт от Израел, тъй като това е страната, която има най-много опит в битката с болестта.

„Надявам се всички страни да се обединим в посока на адекватни европейски правила за справяне със заболяването и за адекватни ограничителните мерки”, коментира министър Танева.

Тя обяви, че засега над 2600 са евтаназираните животни. Министърът увери, че млякото и млечните продукти са без ограничение за консумация по отношение на ваксинираните животни.