Язовир "Рогозен 1" вече е безопасен, обявиха от министерството на регионалното развитие. Транспортният министър Ивайло Московски и регионалният му колега Николай Нанков бяха на съвместна проверка за състоянието на язовира.

Продължава изпомпването на "Рогозен 1", частичното бедствено положение остава

Продължава изпомпването на "Рогозен 1", частичното бедствено положение остава

До два дни ще монтират сифони...

Сега язовирът е пълен на 64%, но се изпомпва, за да започне ремонт на съоръжението. Преливникът също ще се укрепи, като идеята е на да се изгради и бетонно легло. 

Дигата към язовирната стена е обезопасена и вече се работи по преливника, заяви министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Това ще осигури нормалната проводимост на водните количества.
"Убеден съм, че с язовир "Рогозен 1" всички проблеми ще останат на заден план и ще започне спешна работа и по язовир "Бързина", заяви регионалният министър.

Овладяха положението около язовир "Рогозен 1"

Овладяха положението около язовир "Рогозен 1"

Нивото му е спаднало в последните часове с 28 см

Положени са 1 500 стоманобетонни траверси и голям обем скална маса за укрепването на водоема, отчете министър Ивайло Московски. Положената основа е устояла на обилните валежи през изминалата седмица.

"Благодаря на специалистите от ДП "Транспортно строителство и възстановяване" за професионално изпълнената работа. Имам гаранция, че ще си изпълнят поетия ангажимент в определения срок от 90 дни", допълни транспортният министър.

Припомняме, в началото на март язовир "Рогозен 1" в община Хайредин преля и имаше опасност да залее селищата в района.