Частичното бедствено положение в община Хайредин остава в сила, въпреки че днес ситуацията в района беше значително по-спокойна, предаде БНТ.
Притокът на вода в авариралия язовир "Рогозен 1" е намалял наполовина в сравнение с вчера и е достигнал 3 кубика в секунда.

Спасителните дейности по изпомпване на водата продължават, за да се намали натискът върху стената и разрушения преливник на съоръжението.

Изсипването на тонове скали в преливника не е достатъчна мярка за решаване на проблема, защото компрометираното съоръжение се нуждае от бетониране. До два дни на язовира ще бъдат монтирани и сифони, които ще заместят помпите. През лятото водоемът ще бъде източен до кота нула, за да започне цялостният му ремонт.
Днес правителството отпусна 3 милиона лева за целта.

Овладяха положението около язовир "Рогозен 1"

Овладяха положението около язовир "Рогозен 1"

Нивото му е спаднало в последните часове с 28 см

"С тези средства - 3 милиона лева, ще се предприемат реалните действия по цялостно обезвреждане и ремонт на двата язовира - Рогозен и Бързина, за да се чувства населението в безопасност." - коментира областният управител на Враца Малина Николова.

На язовира дойде и заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов, който доведе и екип от експерти по ремонт и поддържка на водоемите в системата на НЕК.

Борисов вбесен от подчинените си: Какво му е сложното на поддръжката на един преливник?

Борисов вбесен от подчинените си: Какво му е сложното на поддръжката на един преливник?

Отпуснаха 3 млн. лв. на община Хайредин

"Има списък, има анализ на всеки един водоем, има специално звено, което се занимава и ние сме дали специалисти от енергетиката, които участват в тези групи. Лично на мен ми се иска в много кратко време да достигнем такова техническо състояние на малките водоеми, каквото е и на големите значими язовири в България." - посочи Първанов.

В съседната община Мизия нивото на река Скът се покачва бързо. Тук започна изпомпване на преливащите шахти на канализацията. До критичното ниво на преливане на реката остават още 80 сантиметра.