Днес правителството проведе извънредно заседание по повод наводненията и бедственото положение на места в Северозападна България, за да бъдат обсъдени мерки за гарантиране на сигурността на населението заради препълнените язовири. 

Кабинетът реши да отпусне 3 млн. лева за община Хайредин, където беше обявено бедствено положение заради преливащия язовир "Рогозен 1".

Язовирите в Хайредин са в предаварийно състояние от години

Язовирите в Хайредин са в предаварийно състояние от години

Над 3 млн. лв. за ремонт, но общината няма пари

В типичния си стил премиерът Борисов изнесе реч в началото на извънредното заседание на кабинета, в която нахока подчинената си администрация

"Месеци наред чувам - независимо от мерки, мерки, мерки, пари, мерки, и едно безкрайно администриране между държава, общини, агенции, структури, и това, което най ме вбесява е, че само чувам как нещо не може да стане: "Трябвало специално постановление; но такова постановление не можело, защото влизало в разрез с обществените поръчки; обществените поръчки трябвало да отидат през екологията до еди-къде си; кметът кандидатствал - първо били 70 хиляди лева, после станали 700 хиляди лева, после станали милион и 700 хиляди лева". Лавинообразно нарастват цени, суми и всичко останало", коментира премиерът.

"Поотделно съм правил сигурно стотици срещи - от вчера с хидроинженерите, момчетата от Враца, които се занимават с тази работа. Едната страна бракониери я взривявали, после - възстановявали. Другата аварийно правена, преливник не работел. Какво толкова е сложното на този преливник, какво толкова сложно има на тези съоръжения, това са едни кранове и те се поддържат в изправност", не скри гнева си Борисов към подчинените си. 

Река Скът наводни дворове и мазета в община Мизия

Река Скът наводни дворове и мазета в община Мизия

Остава бедственото положение в община Хайредин

"Седем хиляди язовира. Държавните, които са на НЕК, големите, имаме фирма (обяснявам на тези колеги, които не са в темата). Ще вземем едно постановление днес, ще им дадем 3 милиона лева на Хайредин да отидат да правят язовирите. Само че те, докато ги направят, трябва сега да минат през обществени поръчки - още години ще минат - ще дойдат, ще ги обжалват и до тогава страховете на хората стоят. И това го правим години наред", недоволства от установения ред в държавата ръководителят на българското правителство. 

"Дали да не направим - Емил Караниколов (министърът на икономиката) предлага отделна компания, аварийна, само с това да се занимава. Дали да ползваме на НЕК, тези, които ремонтират държавните язовири и които ги наблюдават и работят по тях. Ще питам и колегите от Врачанско какво мислят, защото толкова години се занимават. Снощи, когато си говорех с кмета, той ми казва: "Нито за риба го ползваме този язовир, нито за електроенергия, нито за напояване." Само че, това отговаря на въпроса: "Като не са нужни, защо не ги източите и няма да има язовир и няма да има проблем". Защото инженерите казват, че може един път на 100 години да дойде вълна, а като гледате как се развиват природните и климатични промени, тя ще дойде. Всъщност, тази каскада е да успокои водата и да не залее надолу по-голяма площ, ако дойде с по-голяма скорост", допълни Борисов.

Овладяха положението около язовир "Рогозен 1"

Овладяха положението около язовир "Рогозен 1"

Нивото му е спаднало в последните часове с 28 см

"Днес искам... пак му казах на кмета вчера, че най-малкият проблем в случая са парите. Въпросът е как незабавно да го направим. Сега поне имаме структура, която следи качеството, следи кое е аварийно, предаварийно. Но хората какво си мислят, когато вечерта им дадат информация за предаварийна ситуация. Веднага започват да се плашат - вече един път, два пъти, три пъти ставаха наводнения. И задават въпроса "Какво правите?". А ние правим много, а резултат - много малък. Дори колегите казват, че не е формулирано кое точно е язовир, защото има много такива малки микроязовирчета, които по време на дъждовете се пълнят и след това създават проблеми", проанализира още положението премиерът. 

В края на изказването си той отсече, че този въпрос "искам да го решим днес и да отидат да го направят. Не може да ни стои това през две-три години, едно и също си говорим. Не може!"