Излязлата от коритото си река Скът наводни дворове и мазета в село Крушовица, община Мизия. От общината уверяват, че няма пряка опасност за живота и имуществото на населението, съобщава БиТиВи.

Водата вероятно идва от изпускането на язовир "Рогозен" и още няколко водоема в района. Според кмета на селото дигата не е достатъчно надеждна.

В село Бързина част от евакуираните се прибраха по домовете си, но тревогата остава.

Остава бедственото положение в община Хайредин

Остава бедственото положение в община Хайредин

Водоемът е под 24-часово наблюдение

Остава бедственото положение в община Хайредин заради преливащи язовири. Безсънна нощ очаква много от жителите в района. Най-проблемен е язовир "Рогозен 1", който е с частично разрушен преливник.

"Бедственото положение ще остане, докато сме сигурни, че притокът на язовира е спрял", съобщи кметът на Хайредин Тодор Алексиев.

Екипите на пожарната от Враца, Монтана, Плевен и София отводняват с помпи язовир "Рогозен 1" през стената. Работи се в тежки условия, а ако техниката аварира, се налага да бъде теглена с трактор.

От вчера там са съсредоточени екипи на пожарната от четири области. Повишено е вниманието и към язовир "Бързина".

Център за наблюдение и реакция на природни бедствия иска президентът

Център за наблюдение и реакция на природни бедствия иска президентът

Радев се срещна с гл. ком. Николов и председателят на ДАМТН Петър Горновски

"Спрямо вчера преливането е по-малко, в момента преливат около 6,5 кубика в секунда, вчера бяха около 8-9 кубика, реката може да поеме 10 кубика без проблеми за населението", обясни Емил Димитров, гл. инспектор "Надзор на язовирните стени и съоръжения".

В момента в язовира постъпва толкова вода, колкото се изпуска и продължава да руши стените на преливника.

От община Хайредин не планират евакуация на населението тази нощ, но имат готовност, ако това се наложи. Дават и нощни дежурства.