В България има нужда от национален център за наблюдение, реакция и управление в случаи на природни бедствия и кризи. Това стана ясно от разговорът на президента Румен Радев с началника на отбраната ген. Андрей Боцев, директора на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР главен комисар Николай Николов, Петър Горновски, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) и Кирил Войнов, директор на главна дирекция "Надзор на язовирните стени и съоръженията" в ДАМТН.

Такъв център ще може в реално време да идентифицира потенциални заплахи за населението и да предприема своевременни мерки за защита на гражданите.

Повод за срещата беше обявеното бедствено положение в Община Хайредин и опасността от наводнения в страната. Главен комисар Николай Николов увери президента, че няма пряка заплаха за населението. Всички необходими мерки са взети, изтъкна Николов и добави, че има готовност за реакция.

Всички участнци в срещата са единодушни, че у нас трябва да се създаде система за техническо наблюдение на язовирите на национално ниво. Това са предприетите мерки в Бургаска област.

Питан е и Института за космически изследвания и технологии (ИКИТ) при БАН за въвеждането на сателитно наблюдение на опасните язовири у нас. Предприети са действия за класифициране и профилактика на опасните водоеми в България, информира председателят на ДАМТН Петър Горновски.