Остава бедственото положение в община Хайредин заради преливащия язовир "Рогозен 1", съобщи bTV.

В четвъртък вечерта нивото на водата започна да спада, но през нощта отново заваля дъжд. Водата прелива през преливник, който е частично повреден, а това създава риск за повреда на целия язовир.

Водоемът е поставен под 24-часово наблюдение. Пожарни екипи изпомпват вода.

Жители на две села бяха евакуирани в четвъртък. Пред БНТ една от евакуираните жени каза, че в 4 часа през нощта са се върнали в дома си, защото е станало студено в дома, където са били приютени, а съпругът й е инвалид.

През 2014 г. водата е заляла дома на това семейство, отнесла е цялата покъщнина на първия етаж на дома им. На втория етаж има опасност от разкъсване на язовира и съответните власти не позволяват на хората да живеят там. През 2016 г. също е имало евакуация.

"Какво значи евакуация?", запита жената и отговори: "Вземи си чантичката с багажа и бегай, оставяй всичко".

За понижаване нивото на водата се работи се с помпи и сифонни системи на място.

МОСВ: Осем язовира са запълнени над 90% от обема си

МОСВ: Осем язовира са запълнени над 90% от обема си

Очаква се повишение на температурите в комбинация с валеж от дъжд и сняг

 

Кметът на село Бързия Тихомир Тихонов, от където бяха евакуирани хора заяви пред обществената телевизия, че хората не са спали спокойно.

Хората следят нивото на водата - всеки път, когато вали обилен дъжд, те са съветвани да бягат, защото стената на язовир "Рогозен" може да се скъса. Ако всичко е нормално в язовира няма да има такъв стрес, каза друга от евакуираните жени.

Евакуират жителите на две села заради преливане на язовир

Евакуират жителите на две села заради преливане на язовир

Съществува опасност язовир "Рогозен" да прелее

Хидроинженер заяви, язовирът е проверяван през 4-5 месеца. За неизпълнените предписания са съставяни актове. Основният проблем е аварирал преливник преди две години. Има изготвен проект, собственикът трябва да осигури средства за ремонт, стана ясно от думите му.

По информация на Нова телевизия язовирът е общински. През 2016 г. той е бил ремонтиран със 100 хил. лева.

Припомняме, в четвъртък бяха евакуирани хората от селата Ботево и Бързина заради опасност от преливането на язовир "Рогозен". Язовирът е последната точка от каскада с 15 водоема, водосбор за област Враца.

Нено Димов инспектира язовир „Тича“, няма риск за населението

Нено Димов инспектира язовир „Тича“, няма риск за населението

По нареждане на премиера Борисов…

 

Нивата на реките в цялата страна са повишени. Най-значително е покачването в северната част на България - на реките Огоста, Скът и Янтра. От Регионалното министерство и от "Напоителни системи" уверяват, че ситуацията е под контрол и пряка опасност за населените места няма.

14 язовира в страната са с ниво над 90% от своя воден обем, стана ясно в четвъртък.

В сряда министрите Нено Димов и Румен Порожанов инспектираха язовир "Тича", кот където също бе превантивно изпускана вода.