Ситуацията с язовир "Тича" е под контрол, няма опасност за населението в района, увери министърът на околната среда Нено Димов, който извърши проверка та язовира.

"Дойдохме по нареждане на премиера, за да се убедим лично какво е състоянието. На практика няма преливане, опасност няма, всичко е под контрол." - коментира Димов.

"Създадохме необходимата организация и в 15 ч. от Басейнова дирекция "Черноморски район" са се обадили на областните управители и на всички кметове в района. Били са предупредени, че има потенциална опасност за населението." - заяви министърът на околната среда и водите пред журналисти.

МОСВ излезе с предписание за понижаване на нивото на всички комплексни и значими язовири в края на февруари, именно с оглед очакваното снеготопене, поясни той.

По думите му, благодарение на взетите навреме мерки и намалените нива на язовирите, сега няма опасност за хората.

"Плановото изпускане е трябвало да започне малко по-рано, очаквахме по 13 кубични метра в секунда приток, а в един момент бяха по 132. Въпреки това предвиденото намаляване се оказа достатъчно и искахме да се уверим на място, че всичко е наред." - допълни министър Димов.

Днес обемът на язовир "Тича" е достигнал 306.700 милиона кубични метра или над 98.4 % от общия му обем. През последното денонощие е отчетен среден приток от 132. 5 кубични метра в секунда, при прогнозен среден приток за месец март на НИМХ към БАН 13.3 кубични метра в секунда. В месечния график за язовир "Тича" е поставено условие за обем от 260.00 милиона кубични метра (83.4%).

Контролирано изпускат язовир "Тича"
Обновена

Контролирано изпускат язовир "Тича"

Експерти от "Напоителни системи" са обходили поречието на река Камчия

Освобождаван е обем чрез водовземна кула за напояване и чрез ВЕЦ - 19.2 кубични метра в секунда, което е максимумът, тъй като не е работел изпускателят. Изпускателната възможност на язовира е около 7 пъти по-малка от притока за последното денонощие, поясняват от МОСВ.

През преливните съоръжения в момента преливат язовирите "Йовковци", "Камчия", "Ясна поляна", "Боровица" и "Пчелина", без опасност за населението.

Прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН за 8 март е на много места в страната да има превалявания от дъжд в количества от 1 до 5 литра на квадратен метър. За петък и събота не са прогнозирани валежи.