Кметът на София Васил Терзиев обяви, че работниците в сферата на детското здравеопазване ще получат 35% увеличение на заплатите им. Увеличението ще бъде от 1 април. Ще има необходимото увеличение и ще се изпълни колективният трудов договор. Справедливото възнаграждение на всички заети в областта на детското здравеопазване е важно за нас, увери Терзиев на брифинг пред журналисти.

Средствата за увеличението на заплатите ще дойдат от държавния бюджет, а не от бюджета на Столична община. Терзиев е провел активни разговори с Министерски съвет, за да може средствата да бъдат изплатени по правилния начин.

Терзиев посочи, че големият проблем бил да не се отвори голям системен проблем, а не откъде ще се намерят средствата - много популистко и удобно е да се вмени на общината да доплаща за държавни делегирани дейности, за да се използва справедливият гняв на хората.

Кметът на София увери, че ще решава системните проблеми и няма да ги заплати. Много ни се иска да оправим всичко с магическа пръчка, но понякога отнема време, работа, търпение и понякога се минава през по-драматични ситуации, подчерта Терзиев. Той декларира, че няма да прави кръпки и да отлага проблемите.

Зам.-кметът по финанси и здравеопазване Иван Василев добави, че е важно хората да получават достойно възнаграждение за труда си. Увеличени са средствата за проектиране, здравеопазване, отбрана и сигурност, видеонаблюдение, спортни дейности, ремонти, социални дейности и опазване на културното наследство. Василев се надява на подкрепа в Столичния общински съвет на Бюджет 2024 по време на утрешното заседание на градския парламент.

Иван Василев посочи, че вече са увеличени възнагражденията в сектор "Транспорт" с 15%, в сектор "Култура" с 20% и в администрацията с 10%.

Терзиев чул синдикатите, обеща мерки за заплащането на училищните лекари

Терзиев чул синдикатите, обеща мерки за заплащането на училищните лекари

След стачката, която се проведе днес пред Столична общнина