От началото на годината потреблението на ток в Югоизточна България, обслужвана от австрийската компания „EVN", се е увеличило с 1-2% в сравнение със същия период на миналата година.

В същото време в страната има спад на потреблението, основно в индустрията, най-много в текстилната, съобщи председателят на УС на компанията за България Щефан Шишковиц на семинар за журналисти в курорта Старозагорски минерални бани.

13 мегавата "зелена" електроенергия осигурява компанията "EVN" на енергийния пазар, което е 0,5% от цялото изкупено количество електроенергия за миналата година от НЕК.

132 милиона лева ще инвестира "EVN" през тази година в България, от тях 70 процента в мрежата. До края на година общият размер на реинвестицията на компанията ще достигне 556 милиона лева.

През 2008 година към мрежата са присъединени 64 хиляди нови обекта, от 16 на 12 процента са спаднали технологични загуби, от тях три процента са от кражби в рисковите квартали.

Затова в тях са монтирани 27 хиляди дистанционни електромера. При допълнително проверени 9000 обекта, от "EVN" са начислили електроенергия за 580 хиляди лева.

Щефан Шишковиц изрази съгласие с министър Кунева, че сметките за ток трябва да станат по-разбираеми, от компанията са съгласни да участват по темата на кръгла маса с държавните институции и потребителските органи.