Шефът на Завода за третиране на отпадъци Николай Савов е освободен от длъжност заради инцидент с общ работник. Това обяви на пресконференция в Столична община кметът Йорданка Фандъкова, цитирана от БТА.

Работникът е паднал от стълба. Той е бил откаран в "Пирогов", но е починал вследствие на усложнения при операциите.

За шеф на завода временно е назначен бившият общински съветник от СДС Николай Желев. Той ще остане на поста, докато се проведе конкурс. Желев е работил в завода.

Йорданка Фандъкова е разпоредила проверка за здравословните и безопасни условия на труд в завода. Тя очаква и доклад за инцидента от ресорния зам.-кмет Мария Бояджийска.

Фандъкова е поискала също Инспекцията по труда да провери случаите, при които има пропуски в безопасните условия на труд.

Тя е разпоредила и проверка за постъпилите количества отпадъци на входа на завода и за цялата отчетност на тези количества. Въпросната проверка трябва да приключи до края на месеца.

Кметицата обяви също, че предстои да приключи проверка и на общинското дружество "Чистота Искър". Тя обясни, че там почти всяка година се прави проверка и почти всеки път докладът се предава на прокуратурата. Фандъкова обеща, че този път няма да направят изключение.

Инспекцията е за сключени договори за външни услуги и готовността на наличната техника на дружеството. Установено е, че дружеството е превъзлагало на други фирми договори, които общината е сключвала с него по т. нар. ин хаус процедури. Фандъкова ще поиска от прокуратурата да установи доколко това е допустимо и законно.

На пресконференцията тя представи резултатите от проверка на Дирекция "Вътрешен одит" в общината. Стана ясно, че до края на ноември дирекцията е направила проверки в общо 36 общински структури. Голяма част от проверките са били планирани, но има и извънредни. 9 дирекции на общината, 11 районни администрации, две общински предприятия и едно търговско дружество са преминали проверки. Инспекции е имало и в 6 училища, 6 детски градини и една детска ясла.

Една от проверките е изпратена на прокуратурата. Тя е за дирекция "Ревизии и събиране на вземания" на Столична община. Сигналът е подаден от зам.-кмета по финанси Дончо Барбалов. При ревизии са допуснати намалявания на отчетните стойности на имоти на юридически лица, без да се правят насрещни проверки в НАП и в Търговския регистър. Това е било задължение на служителите, обясни Йорданка Фандъкова. Тя подчерта, че тези фирми ще бъдат ревизирани повторно. Впоследствие отчетените стойности на имотите ще бъдат надлежно оформени.

Фандъкова обяви, че трима души от дирекцията са уволнени. Дисциплинарно производство тече срещу други двама. Шефът на дирекция "Ревизии" е сменен.

Йорданка Фандъкова обяви още, че други две проверки са предадени на Агенцията за държавна финансова инспекция. Едната касае състоянието, изпълнението и отчета на бюджета на район "Младост". Проверката е за 2015 година. Тя е завършила преди два дни, като са констатирани пропуски при възлагането на обществените поръчки. 67 договора за строителство, доставки и услуги на обща стойност 564 000 лв. са сключени миналата година.

За Центъра за градска мобилност е втората проверка, предадена на Агенцията за финансова инспекция.