Три милиона лева да бъдат отпуснати от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, ще иска пловдивската община за спешно почистване на коритото на река Марица.

Това съобщи главният еколог на Пловдив Христо Минков, който заминава утре за среща в ресорното ведомство.

Според него почистването трябва да бъде извършено до средата на месец октомври, когато се очакват по-силни валежи. Ако почистването на бъде направено, е възможно възникването на тежка аварийна ситуация, категоричен е общинския еколог.

Предстои да бъде сформирана комисия, която ще обходи поречието на Марица, за да набележи необходимите мерки. В нея ще вземат участие и представители на неправителствени организации.

Заради забавеното й назначаване с четири месеца, ще бъдат наказани общински служители, като някои от тях ще бъдат освободени от работа, обяви пловдивския градоначалник Славчо Атанасов.

В края на месец февруари областния управител Тодор Петков изпрати писмо до общинската администрация, с което се разпорежда сформирането на комисията, но то не беше изпълнено.

Последната хигиенизация на коритото на река Марица, е осъществена преди четири години и стойността й е възлизала на 2 милиона и 300 хиляди лева.