Кметът на Банско Иван Кадев настоява за по-широко тестване за коронавирус на жителите на града, съобщават от "24 часа".

Той иска и строго спазване на пропускателния режим. Исканията на градоначалника се подкрепят от гражданите на Банско със събиране на подписи.

Още преди да отпадне карантината, от общината настояваха да се запазят контролно-пропускателните пунктове на входовете на града, за да се ограничи навлизането на външни лица до отмяната на извънредното положение.

Вдигнаха карантината в Банско

Вдигнаха карантината в Банско

Контролът остава като за областен град

В Банско е създаден Граждански инициативен комитет, който организира подписка с искане да бъде тествана представителна извадка от жителите на града, която да е поне 1/3 от населението му. Те настояват и градът да остане под строг пропускателен контрол за срока до края на извънредното положение в страната.

"Корави ще се окажем, щом в зенита на най-голямoтo национално предизвикателство от две поколения насам, само на Банско беше писано да остане две цели седмици под най-строга карантина. Издържахме карантината, така както се изискваше от нас, но борбата с вируса продължава", изтъкна Кадев.

Припомняме, на 31 март въведената карантина в Банско беше официално свалена, но градът мина под общ режим като областните градове - с КПП-та на вход и изход и препоръчително непътуване на граждани с изключение на спешни и извънредни ситуации.