В Червен бряг излизат на протест заради проблемите с мостовете при селата Горник и Чомаковци, предаде БНР.

Припомняме, на 25 април стана ясно, че временният военен мост при Чомаковци трябва да бъде премахнат заради покачване на нивото на р. Искър. Жителите обаче бяха категорични, че няма да позволят това да се случи.

От Инициативния комитет на протестиращите настояха временното съоръжение да бъде премахнато едва когато бъдат завършени ремонтът на пътя Червен бряг - Чомаковци и постоянният мост.

"Искаме АПИ да даде на Община Червен бряг пълномощно, за да може Общината да извади регистрационни номера за крана, който беше получен от АПИ, който кран е необходим за поддръжка на моста. Ако не ни чуят, продължаваме борбата", категорични са хората.

"През временния железен мост, който е построен над Искъра, на денонощие минават средно около 1000 автомобила. В случай, че този мост бъде демонтиран, целият този поток ще се насочи по обходен маршрут, който е тесен и в изключително лошо състояние. Това неизбежно ще доведе до задръствания и до много ПТП-та", прогнозират от Инициативния комитет.

В Червен бряг отново недоволстват заради премахването на временния мост

В Червен бряг отново недоволстват заради премахването на временния мост

Причината е решението да бъде демонтиран заради повишаване нивото на река Искър

АПИ обосновава решението си за демонтиране на временни мост с факта, че мостът при Горник вече функционира. Той обаче е за товарни автомобили до 5 тона и е в еднопосочно движение. "Подходът към моста при Горник откъм Червен бряг е разкопан от няколко месеца от същата фирма, която прави ремонта на пътя Червен бряг - Чомаковци. Там движението също е затруднено и също ще предизвика тапи, трошене на автомобили и ПТП-та", убедени са местните.

От Инициативния комитет уверяват, че както те, така и Общината имат готовност за реакция в случай на повишаване на нивото на река Искър.

На 24 октомври беше обявено бедствено положение в Червен бряг заради аварирал мост при село Горник, който свързва околните населени места с града.

След това жителите излязоха на протест, след като писмата им до всички възможни институции не получаваха отговор.

Над 2 хиляди души с подписка поискаха да имат поне временен мост над река Искър.

На 27 ноември по повод постъпили сигнали в президентството, Румен Радев разговаря по телефона с военния министър Красимир Каракачанов за бързото възстановяване на транспортните връзки между Червен бряг и Чомаковци.

Временният мост беше пуснат за движение в началото на януари тази година, като се предвиждаше по него да се пропускат само превозни средства до 20 тона.

Премахват временния мост край Червен бряг

Премахват временния мост край Червен бряг

Причината е покачването на нивото на река Искър