Близо 500 жители на дупнишкото село Баланово са се подписали под искане за качествена вода.

Подписката е адресирана до екоминистреството, до общината и до ВиК-Дупница, а до няколко дни ще бъде изпратена и в писмо до националния омбудсман Мая Манолова.

Хората се оплакват, че от половин година водата в селото е силно замърсена и в нея има твърди частици. 

Според кмета на селото Явор Митов, цитиран от БНР, замърсяването идва от отпадните емисии на ТЕЦ "Бобов дол" - водохващането за Баланово е но около 100 метра под централата, а от тази зима в ТЕЦ-а е пусната втора сеорочистваща инсталация, която отделя твърди частици и утайки.
Проблемът може да се реши единствено чрез изграждане на ново водохващане от планината Колош на около 2 километра от ТЕЦ "Бобов дол".

За да се реализира проекта и да се реши проблемът с лошото качество на водата обаче са необходими средства за проучване на терена, както и за изграждане на самия водопровод, Общината в Дупница до този момент не е осигурила.

От отдел Екология на общината са изпратили  сигнал до екоминистерството преди няколко месеца с искане да бъдат направени нужните геоложки изследвания и да се установи точната причина за замърсяването. До този момент обаче няма отговор от министерството.

В Баланово жителите плащат за вода близо 80 стотинки за кубичен метър - въпреки, че не я пият.