Вече 15 дни няма вода в квартал "Пастир" в Генерал Тошево, съобщава БНР.

Причината е замърсяване на водопроводната мрежа с продукти за растителна защита.

От Регионална здравна инспекция в Добрич твърдят, че от пробите, предоставени от ВиК-Добрич, не става ясно дали водата е чиста, тъй като липсват данни за активните вещества на пестицидите, с които питейната вода в квартала е била замърсена.

Припомняме, забраната за ползване на водата за битови нужди и за пиене беше наложена на 25 април, след като се оказа, че във водопреносната мрежа са излети пестициди и хербициди.

Напрежението в Генерал Тошево ескалира заради липсата на вода

Напрежението в Генерал Тошево ескалира заради липсата на вода

От десет дни тя е спряна заради излети опасни пестициди

Преди седмица прокуратурата в Добрич започна следствие по случая. Заради продължителната липса на вода обаче напрежението сред хората в квартала започна да ескалира. По тази причина останалите на сухо над 400 жители подготвиха петиция, с която искат да сезират "всички държавни и общински институции, които имат пряка и косвена отговорност по настоящия проблем".

"Към днешна дата действията и съвместната работа на ВИК - гр. Добрич и РЗИ -гр. Добрич са абсолютно неадекватни и безрезултатни и поради тази причина държим на съдействие и активност от всички изпълнителни, контролни и регулаторни органи", се казва в петицията.

Местните настояват за информация относно извършения мониторинг на показателите на водата и крайните резултати, броя на взетите проби, както и начина, по който се осъществяват процедурите за профилактика на водопроводната мрежа. Те искат и да получат краен срок с точна дата за възобновяване на водоподаването.

Спряха водата в Генерал Тошево заради опасни пестициди

Спряха водата в Генерал Тошево заради опасни пестициди

В момента водоснабдяването се извършва с водоноски