Отводнителна шахта на пътя наводнява съседните къщи. Това става в Хасково, където дни след проливните дъждове от уикенда продължава отводняването на домове в квартал "Изгрев", пише "24 часа".

В една от къщите домакинът се придвижва с гумени ботуши, защото водата в имота му е до глезена. Той разказа, че в нощта на обилния дъжд в събота нивото на водата в двора му е достигнало повече от метър. Тогава загинали 20-30 домашни птици - гълъби, пъдпъдъци и декоративни кокошки, отглеждани в постройка в имота му.

60 л. дъжд на квадратен метър в Хасково

60 л. дъжд на квадратен метър в Хасково

Десетки сгради и улици са били наводнени

"Отиде стока за 2000 лева. Това е трагедия. Плаче ми се, отчаяна съм, а плащаме и данъци", каза майката на мъжа, който едва не се удавил в дома си от придошлата вода.

Проблемът в района е от десетилетия - при всеки проливен дъжд се получават наводнения. Водата се отичала от дерето, което е по-нагоре от дома им, но ромите изхвърлят отпадъци и така се запушва отводнителния канал между улиците "Пионер" и "Правда". Той е с дължина около 50 метра. Отичащата се вода не може да премине през канала и залива няколко къщи.

"Почти не спя вечер, защото непрекъснато се налага да отводнявам двора с лична помпа, за да не допусна водата да залее къщата ми", обясни мъжът. Асо ной дач прокара отводнителен канал, има вероятност да бъде глобен.

От ВиК-Хасково обясниха, че за трайно решение на проблема трябва да се засипе дерето по-нагоре, за да се предотврати проникването на боклуци в канала. Поставената от водното дружество решетка е открадната.

По думите на зам.-кмета на Хасково Велин Балкански общинските архитекти търсят трайно решение на проблема, който е от години. "Правим това, което е необходимо и възможно. Да се надяваме, че ще стигнем до добър край", допълни Балкански и припомни и за други сериозни наводнения в града, станали през почивните дни.

Река Студена преля и наводни стотици декари в Русенско

Река Студена преля и наводни стотици декари в Русенско

Нивото на водата продължава да се покачва, застрашени са още площи